Maxim Spek


Hoe je 21 content-werknemers vindt in een krappe arbeidsmarkt

Contentmarketingbureau ProSpex bestaat vijftien jaar en heeft succes. Dat brengt uitdagingen met zich mee: Hoe vind je bijvoorbeeld binnen de krappe arbeidsmarkt nieuw personeel? Het bureau slaagde erin om afgelopen jaar maar liefst 21 nieuwe werknemers aan zich te binden, waarmee het bedrijf groeide van veertig werknemers naar 61. Bovendien streeft het ernaar om in 2023 nog een keer eenzelfde groei qua personeel door te maken. Oprichter en directeur Maxim Spek heeft drie adviezen hoe hij talentvolle mensen aan ProSpex verbindt. 

  1. Geef mensen niet alleen een kans op basis van ervaring maar ook op basis van potentie.
    Spek: “We zijn anderhalf jaar geleden aan de slag gegaan met een nieuwe manier van werving en selectie. Door buiten de gebaande paden op zoek te gaan naar talent. We kijken echt naar de mens: wie ben jij en wat drijft jou? Waar liggen je ambities? En past dit binnen onze cultuur en onze drijfveren? Iedereen is welkom, mits je openstaat om te leren en buiten de hokjes te denken. Het levert niet alleen een diverse club met mensen op, maar ook een hecht team. Dat ons vertrouwen terugverdient met loyaliteit en inzet.”
  1. Zet in op eigen verantwoordelijkheid en een rolverdeling die aansluit bij je mensen.
    “We denken bij ProSpex niet meer in ouderwetse vacatures of klassieke managementlagen maar veel meer in rollen. Die aansluiten bij de talenten die mensen meebrengen en de eigen verantwoordelijkheid waar ze ingroeien. Zo hoef je bij ons niet eerst manager te worden om iemand te coachen, als blijkt dat daar je kracht ligt. We laten de hiërarchie zoveel mogelijk los en experimenteren met een vorm van een zelfsturende organisatie. En natuurlijk is dat een proces van vallen en opstaan. Maar het levert wel successen op. Zo hebben we iemand aangenomen die heel lang over zijn studie heeft gedaan. Bij doorvragen kwam naar voren dat dit komt omdat hij er een carrière als topsporter naast had. We hebben inmiddels veel plezier van de topsportmentaliteit die hij meebrengt in zijn werk en waar hij anderen mee motiveert. En daar sluiten we zijn rol op aan.” 
  1. Investeer in de relatie met je (potentiële nieuwe) medewerkers.
    “Onze visie is dat verkoop het resultaat is van een relatie. Omdat vertrouwen hierbij de basis vormt, vinden we het belangrijk dat we deze vorm van engagement niet alleen opbouwen met klanten maar ook met onze (potentiële en nieuwe) collega’s. Een voorbeeld hiervan is dat we naar aanleiding van ons vijftienjarig bestaan naar Istanbul zijn geweest. Onder andere om elkaar beter te leren kennen. Dat is best een uitdaging als een derde van de club nieuw is. We hebben daarom activiteiten gedaan om dichter bij elkaar te komen. Een van de opdrachten was om in groepjes in twee uur tijd twee minuten aan creatieve content te produceren. Waarbij mensen andermans rol op zich moesten nemen. De videocreator nam de rol van content marketeer over en de strateeg werd developer. Een groepje heeft vijftien persoonlijke interviews met willekeurige mensen in Istanbul afgenomen waarbij steeds alleen de vraag gesteld werd: Wanneer heb je voor het laatst gelachen? Dat resulteerde in een bijzondere video die uitnodigde om mooie gesprekken over te voeren. Het bevestigde voor mij het feit dat tijd maken om elkaar te leren kennen cruciaal is om als onderneming te groeien. Hoe tegendraads dat ook klinkt omdat je bij groei wellicht denkt aan snelheid en doorpakken. Terwijl aan elkaar wennen tijd kost. Maar onze reis naar Istanbul heeft veel meer impact gehad op het groepsgevoel dan een middagje karten of lasergamen.”

Spek hoopt dat andere werkgevers inspiratie kunnen putten uit bovenstaande learnings om passend talent binnen te halen. En werknemers die open staan voor een nieuwe uitdaging en die zich kunnen vinden in de visie van ProSpex? Die zijn altijd welkom voor een bak koffie of een bezoek aan de site.

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *