Reclames Simpel.nl: de kracht van eenvoud

Geen artikel meer missen?

Meld je aan voor onze updates en ontvang iedere week de laatste artikelen via e-mail. Meld je aan

Met een bedrijfsnaam die de bedrijfsfilosofie perfect dekt, geeft sim-only-provider Simpel de klanten precies wat ze willen. “Abonnementen voor een tientje, alleen online, geen kleine lettertjes en geen trucjes uithalen. Dat zijn allemaal dingen waarmee we ons vanaf het begin onderscheiden”, vertelt oprichter Jasper de Rooij in het boek LEF. Een ander aspect waarmee Simpel zich distingeert van de rest is op het gebied van marketing. Met de inmiddels kenmerkende reclames op televisie met de vingertjes. 

Uit een onderzoek van WUA bleek dat Simpel.nl in 2018 de grootste speler op de online sim-only-markt was. Zowel op de desktop als de smartphone. Qua vindbaarheid presteerden grotere partijen in het telecomlandschap beter (T-Mobile.nl, Tele2.nl, Vodafone.nl en KPN.com). Simpel wist beter te converteren vanwege de bundels voor bodemprijzen. De budgetprovider weet de consument niet alleen voor zich te winnen met de Eurokrakers-actie, aangezien alle abonnementen de eerste zes maanden slechts een schamele euro kosten. Ook de reclames van de provider dragen de goedkeuring van de consument weg. 

Van corporate korset naar vrije vogel door Simpel.nl

Vorig jaar was Simpel de dominante leider op de online sim-only-markt. Echter, het ging hen niet altijd voor de wind. In het geboortejaar van Simpel bood de telecomprovider louter abonnementen aan, omdat het geld ontbrak om er ook telefoons bij aan te bieden. Terwijl het bedrijf gestaag doorgroeide, kwam de financiering maar niet rond. Dit gebrek aan budget vroeg om een eenvoudige oplossing: De Rooij verkocht de hele mikmak aan T-Mobile. Het beviel hem allerminst “Ik vond dat hele corporate-gedoe helemaal niet tof. In het begin heb je plots heel veel mogelijkheden, ideeën en budget, maar op een gegeven moment gaan ze je toch een beetje in hun keurslijf duwen”, vertelt De Rooij over die tijd in het LEF-boek.      

Provider voor telefoons

In 2014 wist Simpel zich weer los te weken van het benauwende keurslijf. “En toen had ik geluk, want in Duitsland vond het hoger management dat T-Mobile terug moest naar minder merken. Toen wilden ze Simpel weer verkopen en heb ik het dus voor een mooi bedrag van hen teruggekocht. Na deze terugkoop hebben we alleen maar winst gedraaid en groeien we erg hard!”En de groeiambities van De Rooij zijn allesbehalve gestild. Het volgende doel? “Eén miljoen klanten en eventueel een eigen netwerk.”

Reclames: Tegen beter weten in

Het terugkopen van Simpel stelde De Rooij in staat om zijn eigen merk, op eigen wijze, verder uit te breiden. Waar grote operators vooral adverteerden met fancy features en aanvullende diensten, besloot Simpel zich volledig toe te leggen op het promoten van hun laaggeprijsde sim only-aanbiedingen. Eenvoud moest hierbij centraal staan en dat hebben ze bij Simpel volledig in de vingers: de vermakelijke en succesvolle vingertjes-commercials zijn hiervan het gevolg. De iconische vingertjes uit de Simpel-reclames beleven elk hun eigen verhaal, zoals de chef-kok die zichzelf in de vingers snijdt met zijn te dure telefoonabonnement. Of de vingermannetjes à la de Village People die op de bekende YMCA-melodie blèren dat je nergens zo goedkoop een iPhone krijgt als bij Simpel. 

De nieuwste reclame uit deze reeks bestaat uit twee vingerventjes die zich vanuit het plafond verlagen om de Eurokraker te stelen. “Ik weet heel goed wat ik wil en kan dat ook goed overbrengen. Jullie kennen allemaal onze vingertjes-campagnes. Die zijn in het Engels. Ik vind het leuk om tijdens het Nederlandse reclameblok een Engelse commercial van een Nederlands bedrijf voorbij te laten komen en er wat grapjes in te plaatsen. Er wordt ‘bingo’ gezegd, maar er staat ‘spel voor bejaarden’. De ondertiteling klopt nooit helemaal, dat is wat ik leuk vind. Droge humor, mijn humor. We hebben nooit getest of dat aanslaat, omdat er toch altijd wel consumenten zijn die het niet leuk vinden. We doen het tóch en we hebben al bewezen dat het werkt. Ondanks alle adviezen van reclamebureaus, die dit nooit zouden adviseren.” En door zijn eigen plan te trekken, weet De Rooij zijn klanten aan zich te binden en binnenkort misschien wel die één miljoenste klant binnen te harken.   

Het hele verhaal weten? Koop hier het LEF-boek of neem contact op.

Foto: Valentijn van den Burg

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Auteur: Mandy Kraakman

Mandy heeft een bachelor en master Taal en communicatie op zak en vervult de rol van contentmarketeer en copywriter. Haar specialisme ligt bij Travel en Employer Branding.

Mandy Kraakman

LEES OOK DEZE OPINIES

The Meridian

Contentplatform The Meridian: geo-ICT krijgt sexy look

Geodan introduceerde als eerste een contentplatform binnen de GIS-wereld. The Meridian is een lust voor het oog en inhoudelijk zijn de artikelen top. Lees hier over de aantrekkingskracht van het platform.

Marketeer of the Year Raymond Cloosterman over Rituals’ retailstrategie

Raymond Cloosterman ruilde in 2000 zijn baan bij Unilever in, inclusief riant salaris en chauffeur, voor een onzeker bestaan als ondernemer. Met Rituals wilde Cloosterman “een wereldmerk bouwen zonder de

Gigagroei YoungCapital te danken aan inhouse marketing

Inhouse marketing en employer branding van enorm belang voor de groei van YoungCapital. Zij groeiden uit tot de grootste online jobboard van Nederland. Maar waar schaamt Hugo de Koning zich een beetje voor? Lees het hier.