Skip to content

Moyee Coffee: FairChain en storyprooving

Geen artikel meer missen?

Meld je aan voor onze updates en ontvang iedere week de laatste artikelen via e-mail. Meld je aan

Vijftig procent koffie, vijftig procent experiment maar honderd procent bedrijf van de toekomst: dat is de visie van Moyee waarbij ze met hun zelfbedachte FairChain-concept de waardenketens willen herverdelen. Of simpeler gezegd: koffie moet lokaal verwerkt worden zodat niet alleen de boer een eerlijke prijs krijgt voor zijn product, maar ook het land van herkomst. Hoe ze dat doen en hoe ze dat verkopen aan de buitenwereld, legt oprichter Guido van Staveren van Dijk uit.

Na het afronden van verschillende studies in Leiden, Moscow, Londen en Chicago begon Guido zijn carrière iets dichter bij de kerktoren. Hij ging aan de slag bij de corporate KPN, maar al snel merkte Guido dat hij een andere richting uit wilde. Hij stampte een aantal eigen start-ups uit de grond, de ene met wat meer succes dan de andere. Net toen Guido besloot om een versnelling lager te schakelen, werd hij gevraagd als bestuurslid van Institute Of Human Activities, een initiatief van Vlaams-Nederlands kunstenaar Renzo Martens. “Ik zag zijn film ‘Enjoy Poverty’ waarin hij laat zien dat landen als Congo niet hun geld verdienen met de grondstoffen die ze bezitten en de bewerking ervan, maar met geld uit ontwikkelingshulp. Vanuit dat idee is Moyee ontstaan,” aldus Guido.

Herverdelen? FairChain!

Voor Guido het goed en wel besefte, was het FairChain-concept geboren. “In het kader van Renzo’s project heb ik de koffieketen bestudeerd. Al snel merkte ik dat die helemaal verkeerd in elkaar zit. Rijke landen uit het noorden laten steeds minder geld achter in landen uit de coffee belt, die zich nog moeten ontwikkelen. Daarnaast vindt de verwerking ook steeds minder vaak plaats in het land van herkomst. Rijke landen ontnemen dus niet alleen geld, maar ook ontwikkelingskracht. De waardenketens worden steeds oneerlijker, terwijl die landen nood hebben aan industrialisatie, verwerking en werkgelegenheid. Met FairChain willen we de waardenketen herverdelen en eerlijk maken.”

Storyprooving versus technologie

Naast sociale en economische impact creëren in ontwikkelingslanden die het zwarte goud bezitten, streeft Guido met Moyee ook ecologische impact na. “Wat we doen, mag niet ten koste gaan van de natuur. We willen een bijdrage leveren aan de SDGs, waardoor we volledig purpose driven zijn. Hierbij wil ik niet aan storytelling doen, maar aan storydoing. Om die practice what you preach-mentaliteit te bewijzen, hebben we er storyprooving aan toegevoegd. Dat doen we door middel van blockchaintechnologie waarbij iedereen die het wil onze waardenketen kan controleren. Moyee is radicaal transparant, omdat ik geloof dat als we onze impact kwantificeren, dat leidt tot meer klantloyaliteit. Daarom speelt technologische innovatie een belangrijke rol binnen onze organisatie.”

Oprichter Guido van Staveren van Dijk

Sinds oktober 2014 bezit Moyee het B Corp-certificaat. Een eerste stap naar storyprooving volgens Guido. “B Corps is een middel om je te onderscheiden van de storytellers, maar ook een self assessment waarbij je telkens naar een nieuw doel kunt streven. Het is een community die elkaar scherp houdt, aanstuurt, controleert en steeds sterker maakt. Onze B Corp-score legt onze impact vast, maar we willen een stap verder gaan met onze blockchaintechnologie. Het is een manier van werken die purpose washing onmogelijk maakt.” Guido ziet blockchain dan ook als een ‘leugendetector’. “Wanneer je namelijk iets invult in een blockchainsysteem, kun je het nooit meer veranderen.”

Marketing en PR

Ook als het gaat over marketing en PR heeft Moyee een eigen aanpak. “We hebben geen vaste marketingdirecteur. Samen met het team verzinnen we campagnes die aansluiten op de actualiteit en nodigen we externe creatives uit om mee te helpen. Zo hebben we bijvoorbeeld in 2015, samen met 180 Amsterdam, de succesvolle ‘under the influence’-campagne gelanceerd waarbij we mensen stoned koffie hebben laten proeven. Op dat moment was er een politieke discussie in Nederland gaande dat cannabis minder gedoogd zou moeten worden, terwijl softdrugs werden gelegaliseerd in Californië. Het was een kinkslag naar de politieke situatie waarbij we een mogelijk verlies van onze voorsprong van liberale vrijzinnigheid ten opzichte van het meer conservatieve Amerika wilden verwoorden.”

Daarnaast is Moyee ook volop op social media aanwezig. Hierbij hebben ze vijf content pilaren gedefinieerd die weergeven wat ze écht doen:

  • Faces of FairChain. “We willen de gezichten laten zien van iedereen die in de keten zit. Van boer, tot branders tot zelfs onze klanten.”
  • FairChain academy. “Uitleggen wat gedeelde waardenketens zijn en hoe we daartoe kunnen komen.”
  • Drink pink. “Hiermee onderstrepen we dat iedereen een rebelse kant heeft en verandering kan nastreven.”
  • Radicale transparantie. “We tonen niet alleen de plussen maar ook de minnen.”
  • Future Focus. “Ons bedrijfsmodel is gericht op de toekomst. We willen de groeiende ongelijkheid tegengaan en de waarde onder iedereen in de keten verdelen.”

Niet alleen de campagnes worden intern bedacht, ook de uitvoering gebeurt grotendeels binnenshuis. “Iedereen heeft zijn eigen ding of hobby, zoals fotografie, videografie of design. Ik vind het belangrijk dat medewerkers één dag per week kunnen besteden aan deze hobby’s. Daardoor wordt onze content gecreëerd met het team en door het team. Ook hier doen we beroep op externe creatievelingen. Gezamenlijk zorgen we dat het ons Moyee-niveau bereikt.”

Puzzel

Idealiter wordt Moyee over tien jaar herkend als leider in het segment dat Guido gecreëerd heeft: FairChain. “We willen de boodschap verspreiden dat produceren en verwerken in het land van herkomst een belangrijk onderdeel is van hoe de economie werkt. Elke dag zijn we bezig met puzzels oplossen die moeten kloppen op de lange termijn. Onze ambitie is om het grootste en meest innovatieve impactgedreven koffiebedrijf ter wereld te worden.”

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Auteur: Mauran Verniers

Na het afronden van haar bachelor Journalistiek, besloot de Gentse Mauran om te verhuizen naar Amsterdam. Met haar ervaring als PR consultant en haar passie voor schrijven en social media, is ze inmiddels helemaal thuis in het vak contentmarketing. Daarnaast koestert ze ook een grote liefde voor fashion en lifestyle.

  • Mauran Verniers

LEES OOK DEZE OPINIES

‘Na 300 Rondjes koken is het tijd voor de next step’

Een start-up heeft behoefte aan naamsbekendheid bij de doelgroep, ook als het om een sociaal bedrijf gaat zonder winstoogmerk. Hoe doet Charlotte de Smeth Gerner dat met haar Rondje Koken? 

‘We rekenen de precieze milieu-impact per kledingstuk uit’

De kledingindustrie staat niet bekend om haar transparantie en duurzame imago. Gelukkig zijn er steeds meer ondernemers die de noodzaak van vergroening en socialer ondernemen inzien. Vincenzo Fornoni timmert met

Hoe relevant is jouw content? Leer van deze acht best practices

Misschien zet jij, net als veel andere B2B-bedrijven, momenteel flink in op contentmarketing. Je investeert in contentproductie en bent actief op social media als LinkedIn, met als doel zichtbaarder te worden voor jouw doelgroep. Doordat velen massaal content delen (en dumpen) lopen tijdlijnen van jouw prospect vol en is opvallen zo makkelijk nog niet. Wanneer content écht relevant is, kan het de eerste stap zijn richting persoonlijke relaties én nieuwe klanten. Hoe je dit voor elkaar krijgt vertel ik graag aan de hand van acht tips.