Life After Football bundelt al ruim dertien jaar de passie voor voetbal, lifestyle en fashion. Media en marketing veranderden en Life After Football bewoog mee, zonder zijn positie in de markt prijs te geven. Soufian Asafiati richtte dit mediabedrijf in 2006 op en biedt ons nu een kijkje in de keuken. “We bereiken die wereld die voor veel bedrijven anders onbereikbaar zou zijn.“
‘De’ voetballiefhebber bestaat niet, legt Soufian Asafiati uit. “Je hebt de man in het stadion, je hebt de man in de businessclass én je hebt de man op het veld. Op die laatste twee types richten wij ons.” Met ‘ons’ heeft Asafiati het over Life After Football, het mediabedrijf dat hij samen met voormalig profvoetballer Regi Blinker in 2006 oprichtte. Dit nadat hij zelf jarenlang voor Patrick Kluivert had gewerkt. “Patrick was destijds de grote ster van Barcelona, dus hij had een heel team om zich heen. Iemand voor legal, iemand voor finance, en een marketingman. Dat was ik”, vertelt Asafiati. Het was het tijdperk waarin voetballers veranderden van atleten in merken. “En merken moet je branden.” Toen Kluivert naar Engeland verkaste, besloot Asafiati niet mee te verhuizen. “Ik wilde gaan ondernemen en had al een plannetje in mijn hoofd.”
Niet lang daarna raakte Asafiati in gesprek met Regi Blinker. “Regi en ik zaten met hetzelfde idee. Hoe kunnen we voetbal, media en lifestyle combineren – los van specifieke spelers en clubs – én een doelgroep daarmee inspireren en informeren?” Die doelgroep bleek in eerste instantie de professionele voetbalwereld zelf te zijn. “Toen we Life After Football in 2006 op poten zetten, richtten we ons in eerste instantie op de profvoetballers. Toen we begonnen, wisten we ook niet hoe dat precies zou lopen, maar commercieel gezien bleek dit meteen een meesterzet. We bereiken die wereld die voor veel bedrijven anders onbereikbaar zou zijn. Dit, gecombineerd met het feit dat het ‘van voetballers, voor voetballers’ was, zorgde ervoor dat er een in group werd gecreëerd, waar men dolgraag bij wilde horen.”
Contentrevolutie
Contentcreatie en -distributie zijn het afgelopen decennium flink veranderd. Hoe gingen Asafiati en consorten hiermee om? “Nou, in essentie doen we nog precies hetzelfde: content maken rondom lifestyle binnen de voetbalindustrie. De distributie is echter wél flink op de schop gegaan. We verspreiden onze stukken en campagnes steeds meer digitaal, via socials, via video’s, via nieuwsbrieven.” Echter, het printmagazine Life After Football blijft ongemoeid relevant. “Sterker nog, we brengen hem tegenwoordig nog vaker uit dan in het begin. Zes keer per jaar, in plaats van één keer per kwartaal.” Het feit dat niet alleen de professionele voetballer, maar iedere voetballiefhebber met interesse in lifestyle en fashion Life After Football nu kan lezen heeft hier ongetwijfeld ook mee te maken. “De voetbalwereld is superinteressant maar ook klein. Terwijl de content die we maken ook voor veel anderen heel erg interessant en inspirerend is!”
Een contentplatform, gecombineerd met een printmagazine, ondersteund door social mediakanalen, video’s en een webshop: Life After Football is multi-channel all-round. “Hiermee bieden we bedrijven de mogelijkheid om onze doelgroep te bereiken op een manier die bij hen past. Wil je activatie? Dan organiseren we een evenement. Wil je alleen digitaal? Dan zetten we daar een mediacampagne voor op. Wil je juist door middel van professionele printmedia of televisie de doelgroep bereiken? Het kan allemaal!”
Top-down marketing
Was Patrick Kluivert een van de eerste échte spelers binnen het voetbal die als merk werd neergezet, tegenwoordig doet bijna iedere profvoetballer dit. Mede dankzij de opkomst van social media. Dat blijkt ook wel uit de jaarlijkse uitreiking van de award voor de best geklede voetballer (winnaar 2019: Navarone Foor). Asafiati: “Voetballers zijn artiesten, ze hebben een gigantische aantrekkingskracht. De bedrijven die wij aantrekken – de kledingmerken, de horloges, de automerken – weten dat dit via top-down marketing werkt.” Neem een autoleverancier die zich met topspeler Memphis Depay associeert. “Dan regelen we een interview en een fotoshoot met Depay en proberen we op een heel natuurlijke manier dat automerk in het verhaal naar voren te laten komen. Combineren ze dit met online banners en meer traditionele vormen van adverteren, dan heb je al een mooie campagne te pakken.”
Het draait allemaal om associatie, legt Asafiati uit. “Mensen willen geassocieerd worden met de juiste merken. En merken willen geassocieerd worden met de juiste mensen. Wij leggen deze eerste associatie, tussen mens en merk.”
Franchise Life After Football
De inkt is net droog: medio februari bracht Life After Football zijn eerste Duitse printeditie uit! “7Sports, die sporttak van ProSiebenSat1.Group, rolt momenteel een heel eigen multimediale interpretatie van ‘ons’ Life After Football-platform over Duitsland uit.” Binnen de gemaakte afspraken staat dat het de Duitse tak vrij om op eigen wijze invulling te geven aan de Nederlandse redactionele formule. “Het is een franchise inderdaad. Zij kennen de eigen nationale markt veel beter dan wij: wie zijn wij dan om hen te verplichten om een bepaald medium wel of niet te gebruiken?”
Wanneer we Asafiati vragen in welk land hij Life After Football nog meer écht graag terug wil zien, spat het enthousiasme ervan af. “Engeland natuurlijk, dat land ademt voetbal. En de media-infrastructuur is daar vrij vergelijkbaar met Nederland.” En ook de Britten zou Life After Football de vrijheid gunnen om het naar eigen goeddunken in te vullen. “Zeker, bij ons ligt de nadruk op kwaliteit en het kenmerkende DNA van Life After Football.” Het blijft niet alleen bij Duitsland, zoveel is wel duidelijk.