Skip to content

Holidayguru: nieuwe contentstrategie in tijden van thuisblijven

Geen artikel meer missen?

Meld je aan voor onze updates en ontvang iedere week de laatste artikelen via e-mail. Meld je aan

Negatieve reisadviezen kleuren de wereldkaart rood en veel grenzen zijn op slot: corona zet de reisbranche volledig op zijn kop. Welke content kun je als reisorganisatie nog voorschotelen aan een publiek dat gedwongen thuis moeten blijven? Willeke van Doorn, Head of Content bij Holidayguru, vertelt hoe de contentstrategie van de internationale reisorganisatie zich, net als de rest van Nederland, moest aanpassen aan de nieuwe situatie.

Haar favoriete vakantiebestemming is Australië en Japan staat al jaren met stip op nummer één op haar reis-bucketlist. Een droom die voor Van Doorn in 2020 in vervulling was gegaan, had het niet voor de coronacrisis geweest. Helaas moest zij haar lang verlangde reis annuleren en ging ze in plaats van op vakantie verder met het schrijven over vakanties. Dat doet ze voor reisdealexpert Holidayguru, onderdeel van het Duitse bedrijf Urlaubsguru. “Dagelijks zijn we op zoek naar de beste deals en zogenaamde ‘error fares’ ofwel: foutieve ticketprijzen. Die wil je natuurlijk zo snel mogelijk online plaatsen. Normaal gesproken bestaat onze contentstrategie voor zeventig procent uit reisaanbiedingen. Dat wisselen we af met langere inspiratieartikelen over bestemmingen die tot de verbeelding spreken”, vertelt Van Doorn. Maar de planning rondom de contentkalender liepen afgelopen jaar even anders.

Willeke van Doorn, Head of Content bij Holidayguru.

Content van eigen bodem  

Urlaubsguru is een internationale organisatie met kantoren in onder andere Duitsland, Oostenrijk en Spanje. Vorig jaar zomer besloot Holidayguru, die op dat moment met het hoofdkantoor in Dortmund was gevestigd, naar Utrecht te verkassen. Vanuit dit centrale punt bevonden zij zich letterlijk en figuurlijk dichter bij de Nederlandse markt. “We hebben ons vorig jaar vanwege de omstandigheden vooral gefocust op Nederlandse bestemmingen, zoals Texel en Scheveningen. Daar was opeens veel vraag naar, maar we hadden er nog maar weinig content over”, stelt Van Doorn.

Het geld dat vanwege het reisverbod niet aan dure buitenland vakanties kon worden besteed, bleek een gat te branden in de handen van de vakantiegrage Nederlanders. “Onze SEO-specialist voert voor ons altijd een keyword research uit. Op basis hiervan schrijven wij onze content. Uit dit onderzoek bleek dat mensen vooral op zoek waren naar luxere accommodaties, het liefst één met veel faciliteiten. Daarom schreven we een blog over vakantiehuizen in Nederland met een jacuzzi. Ook ons blog over de tien leukste AirBNB-adresjes in Nederland deed het goed.”

Van vendutie naar inspiratie 

Niet alleen het onderwerp, maar ook de insteek van de content veranderde. “Tuurlijk waren er een paar maanden waarin reizen nog wel min of meer kon. Maar over het algemeen was het devies: blijft thuis. Dan is het natuurlijk niet gepast als wij aanbiedingen voor goedkope vliegtickets, leuke hotels of all inclusive vakanties gaan posten voor locaties waar je helemaal niet naartoe mag. In plaats daarvan zijn we meer informatieve artikelen en inspiratievolle content gaan posten. Mensen vinden het juist nu heerlijk om over verre, exotische bestemmingen te lezen. Dan kunnen ze alvast wegdromen bij het idee: hier wil ik straks heen als het weer kan.”

“Achter de schermen zijn we al druk bezig met de voorbereidingen om goed voor de dag te komen als we straks wél weer kunnen reizen”

Flexibele planning

Van de vooraf opgestelde contentplanning bleef ook weinig over. “Normaal gesproken werken we in de zomer, rond augustus, al aan onze kerstcontent. Wat zijn de leukste bestemmingen in de koude decembermaand en waar vind je de gezelligste kerstmarkten? Deze keer werd al vrij snel duidelijk dat er weinig kans zou zijn dat er ook maar iets van die kerstplannen door zou kunnen gaan. Soms moesten we de dag van plaatsing nog een post of artikel aanpassen, omdat het reisadvies opeens veranderde. Ook zijn er maar weinig geslaagde kerstmarktalternatieven in Nederland. Dan is het soms best lastig om te bedenken: wat gaan we vandaag weer plaatsen? Soms is het dan een kwestie van oude artikelen updaten.”  

Tijd voor nieuwe content

Maar ook die oude content raakt op een gegeven moment op. “Toch doet zich uiteindelijk altijd wel weer een ander idee voor. We plaatsen nu bijvoorbeeld geregeld leuke nieuwtjes. Op de post dat je voor driehonderd euro per nacht kunt glamperen op het vliegveld van Singapore, kwamen veel leuke reacties. Ook hebben we van de zomer vier bekende reisbloggers geïnterviewd over de invloed van de pandemie op hun baan. Dat werd een interessant artikel dat veel is gelezen.” De crisis maakte niet alleen ruimte voor andersoortige content, maar leverde ook extra tijd op om andere projecten op te pakken. “Daardoor konden we dit jaar het e-book De Ultieme Holidayguru Reisgids uitgeven, waarin we onder meer enkele lijstjes hebben samengesteld over unieke accommodaties, duurzame bestemmingen en tips voor het reizen tijdens corona.”

In het voorjaar hopen ze bij Holidayguru wel weer volop aan de slag te kunnen met content voor de zomermaanden. “We blijven zoeken naar de beste deals en aanbiedingen. Hopelijk kunnen we dan volgend jaar weer een iets gevarieerder aanbod leveren. Minimaal tot maart zal het advies gelden om niet te reizen, maar achter de schermen zijn we al druk bezig met de voorbereidingen om goed voor de dag te komen als het straks wél weer kan. Zo zijn we druk bezig om onze website in een nieuw jasje te steken met een ander CMS, een gebruiksvriendelijkere website en spiksplinternieuwe content. We zijn optimistisch dat 2021 een beter jaar zal worden voor de reisbranche.”

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Auteur: Mandy Kraakman

Mandy kwam na het afronden van de master Taal en communicatie na enige omzwervingen in Azië en Amerika terecht in haar huidige functie als contentmarketeer en copywriter. Deze reislustige schrijfster heeft dan ook niet voor niets gekozen voor het specialisme Travel. Ook schrijft ze met even veel enthousiasme over Employer Branding en Contentmarketing.

LEES OOK DEZE OPINIES

‘Na 300 Rondjes koken is het tijd voor de next step’

Een start-up heeft behoefte aan naamsbekendheid bij de doelgroep, ook als het om een sociaal bedrijf gaat zonder winstoogmerk. Hoe doet Charlotte de Smeth Gerner dat met haar Rondje Koken? 

‘We rekenen de precieze milieu-impact per kledingstuk uit’

De kledingindustrie staat niet bekend om haar transparantie en duurzame imago. Gelukkig zijn er steeds meer ondernemers die de noodzaak van vergroening en socialer ondernemen inzien. Vincenzo Fornoni timmert met

Hoe relevant is jouw content? Leer van deze acht best practices

Misschien zet jij, net als veel andere B2B-bedrijven, momenteel flink in op contentmarketing. Je investeert in contentproductie en bent actief op social media als LinkedIn, met als doel zichtbaarder te worden voor jouw doelgroep. Doordat velen massaal content delen (en dumpen) lopen tijdlijnen van jouw prospect vol en is opvallen zo makkelijk nog niet. Wanneer content écht relevant is, kan het de eerste stap zijn richting persoonlijke relaties én nieuwe klanten. Hoe je dit voor elkaar krijgt vertel ik graag aan de hand van acht tips.