Skip to content

Drie vragen aan… Mike Maduro van Freggies

Geen artikel meer missen?

Meld je aan voor onze updates en ontvang iedere week de laatste artikelen via e-mail. Meld je aan

Mike Maduro speelde jarenlang professioneel American Football bij de Wildcats in Maastricht. Als voormalig topsporter weet hij als geen ander hoe belangrijk gezonde voeding is. Toen er een einde kwam aan zijn topsportcarrière zag Maduro zijn kans schoon om zich volledig te richten op zijn passie voor koken. Uit deze voorliefde ontstond Freggies, een vegan snackmerk op basis van peulvruchten, kruiden specerijen en groenten. Vol vezels, vitaminen, mineralen én smaak. Een gezond merk met de gezonde ambitie om van start-up naar scale-up te groeien. Maduro vertelt over de missie van Freggies, de doelen die hij heeft met zijn bedrijf en de rol die hierin is weggelegd voor marketing. 

1) Als slagerszoon lag het waarschijnlijk niet voor de hand om vegan snacks te maken. Hoe kwam je op dit idee?

“Ik heb altijd een passie voor koken en lekker eten gehad. Toen ik in 2012 stopte als topsporter en ik dus een stuk minder lichamelijke beweging kreeg, werd gezond eten alleen nog maar belangrijker voor mij. Ik ging mij steeds meer in voeding interesseren en mij verder inlezen. Zo kwam ik erachter dat meer dan de helft van de Nederlanders met een vezeltekort kampt, terwijl tijdens mijn sportcarrière vooral werd gehamerd op het innemen van genoeg eiwitten. In diezelfde tijd waren er ook nog eens enkele vleesschandalen die elkaar opvolgden in Nederland. Het leek steeds moeilijker te worden om een goed stuk vlees te krijgen. Daarom wilde ik mij focussen op groenten. Eerst kookte ik vooral gezond voor familie en vrienden, tot ik een uitnodiging kreeg om op een foodfestival te staan. Dat beviel goed! Wat begon in eigen keuken is inmiddels uitgegroeid tot een stevig merk voor vegan snacks. Een makkelijk te bereiden warme hap die bij onze huidige levensstijl past, waarin we op meerdere momenten van de dag eten, in plaats van drie hoofdmaaltijden.”

2) Een belangrijk onderdeel van jullie marketing is storytelling. Hoe zou jij het verhaal van Freggies omschrijven?

“Freggies maakt gezond en lekker snacken mogelijk én wil daarbij een betere wereld voor onze kinderen achterlaten. Want al onze producten maken we met een focus op duurzaamheid en diervriendelijkheid. Duurzame inzetbaarheid is een ander belangrijk thema voor ons. Daarom hebben we nu, in samenwerking met De Beroepentuin, een project lopen met statushouders in de keuken, waarbij zij de vaardigheden kunnen ontwikkelen om een plek op de arbeidsmarkt te veroveren. We proberen in onze story ook duidelijk uit te dragen dat ons merk niet alleen voor vegans en vegetariërs is, maar voor iedereen die van lekker eten houdt.”

“We willen juist ook dat vleeseters de kracht van groenten gaan zien en proeven. Vandaar ook ons logo van een grote, sterke beer die een wortel verorbert. Naast de originele groente snacks hebben we sinds kort ook de “Challengers”. Dit zijn snacks met een aangename sojastructuur die qua structuur wat van vlees weg hebben, maar vooral ook qua smaak. We proberen vlees dan ook niet na te bootsen en maken ook geen ‘biefstuk met ck’ of iets dergelijks. De rest van onze snacks is volledig op groenten gebaseerd. Met onze producten spelen we daarnaast in op de behoeften van de consument om meer ambachtelijk te eten: zij willen af van de kant-en-klare magnetronmaaltijd en willen weten wat ze eten. We proberen met Freggies echt de balans terug te brengen in de Nederlandse keuken.”

3) Wat is jouw plan van aanpak om het merk nu nog groter te laten groeien?

“Eerst richtten wij ons voornamelijk op B2B, maar dat hebben we inmiddels uitgebreid naar B2C. We hebben nu ook een distributiepartner die de stap naar retail mogelijk maakt. Eind dit jaar ligt Freggies in de eerste schappen! Daarom zijn we nu vooral bezig een rendabel product neer te zetten dat de stap naar de retail zal overleven. We beseffen ons namelijk heel goed dat deze marktuitbreiding om groter geschut vraagt. We moeten ons merk activeren, onze doelgroep nog beter kennen en een vraag creëren.”

“De eerste stap die daarbij voor ons belangrijk was, was om onze eindgebruiker in beeld te krijgen. Dit is de enige manier om met de juiste uitingen bij de consument terecht te komen. Vervolgens hebben we de webshop onder handen genomen, zodat klanten hier eenvoudig hun bestellingen kunnen plaatsen. Het blijft een continu proces om de website te verbeteren en meer engagement en traffic te creëren. Om meer zichtbaarheid en naamsbekendheid te krijgen, zijn we nu verschillende marketingcampagnes gestart, waarbij we video’s hebben laten maken voor Facebook en Instagram. Als Chef Big Mike deel ik in deze video’s onder meer lekkere recepten, bijvoorbeeld voor de Freggies Burger. Ook influencermarketing is deel van onze strategie. Zo willen wij ambassadeurs in de vegan wereld aan ons merk verbinden. Dit deden we al eerder met bodybuilder Puru Schout, acteur Tarikh Janssen en Miriam Groot van The Veggie Reporter.  Maar we zijn ook op zoek naar non-vegan ambassadeurs. Ik houd ook een scherp oog op de customer acquisition costs en wil weten wat de return on investment is op elke euro die ik in marketing steek. Met deze kennis kunnen we uiteindelijk onze marketing doelgerichter inzetten.”

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Auteur: Mandy Kraakman

Mandy kwam na het afronden van de master Taal en communicatie na enige omzwervingen in Azië en Amerika terecht in haar huidige functie als contentmarketeer en copywriter. Deze reislustige schrijfster heeft dan ook niet voor niets gekozen voor het specialisme Travel. Ook schrijft ze met even veel enthousiasme over Employer Branding en Contentmarketing.

LEES OOK DEZE OPINIES

‘Na 300 Rondjes koken is het tijd voor de next step’

Een start-up heeft behoefte aan naamsbekendheid bij de doelgroep, ook als het om een sociaal bedrijf gaat zonder winstoogmerk. Hoe doet Charlotte de Smeth Gerner dat met haar Rondje Koken? 

‘We rekenen de precieze milieu-impact per kledingstuk uit’

De kledingindustrie staat niet bekend om haar transparantie en duurzame imago. Gelukkig zijn er steeds meer ondernemers die de noodzaak van vergroening en socialer ondernemen inzien. Vincenzo Fornoni timmert met

Hoe relevant is jouw content? Leer van deze acht best practices

Misschien zet jij, net als veel andere B2B-bedrijven, momenteel flink in op contentmarketing. Je investeert in contentproductie en bent actief op social media als LinkedIn, met als doel zichtbaarder te worden voor jouw doelgroep. Doordat velen massaal content delen (en dumpen) lopen tijdlijnen van jouw prospect vol en is opvallen zo makkelijk nog niet. Wanneer content écht relevant is, kan het de eerste stap zijn richting persoonlijke relaties én nieuwe klanten. Hoe je dit voor elkaar krijgt vertel ik graag aan de hand van acht tips.