Skip to content

De Vegetarische Slager adviseert om je partner minimaal één keer per week te bedriegen

Geen artikel meer missen?

Meld je aan voor onze updates en ontvang iedere week de laatste artikelen via e-mail. Meld je aan

Jezelf inzetten als uithangbord van je bedrijf: dat is wat oprichter Jaap Korteweg doet met De Vegetarische Slager. Terwijl eigenlijk compagnon Niko Koffeman zich ontfermt over de marketing en social media, poseert Jaap Korteweg graag in zijn witte schort voor campagnes van De Vegetarische Slager. Hun producten willen ze namelijk graag op een menselijke manier aan de man brengen. Hoe doen ze dat? Jaap Korteweg legt het uit.

De vleeseter een smaakvol alternatief bieden: dat is het doel van De Vegetarische Slager. Duurzaamheid zit in Kortewegs bloed. Toen hij in 2007 begon, gaf hij zijn concept een slagingskans van tien procent, maar de omzetcijfers vertellen anders. Tot 2018 nam de omzet elk jaar met gemiddeld vijftig procent toe. Daarna, zeker toen Unilever het bedrijf overnam, ging het steeds harder. It’s safe to say: het vertrouwen in De Vegetarische Slager ligt inmiddels hoger dan tien procent. “Ik verwacht de komende jaren zelfs een exponentiële groei. Toen wij begonnen, werd de markt voor vleesvervangers nog helemaal niet serieus genomen. Nu zijn de producten van De Vegetarische Slager te koop in alle supermarkten,” vertelt Korteweg in het boek ‘LiEF – Succesvol ondernemen voor een betere wereld’.

Samen het onmogelijke waarmaken

Jaap Korteweg wil de grootste slager ter wereld worden, maar dat kan hij niet alleen. Hij prijst zichzelf gelukkig met het gemotiveerde team dat aan zijn zijde stond. “We waren immers bezig met het opzetten van iets onmogelijks. Er waren in die tijd wel vegetarische hamburgers, maar dat waren van die groenteschijven waar vleeseters niet bij in de buurt wilden komen. Iedereen die bij ons werkt, is doordrongen van de missie om dit te veranderen. Zo’n missie werkt aanstekelijk. Geluk hebben, is voor een belangrijk deel de goede mensen vinden.”

Grootste slager ter wereld

Hoewel Korteweg voor een markt koos die niet meteen voordehandliggend was, duurde het niet lang voor de concurrentie kwam aanzetten. De verkoop aan Unilever was voor de oprichter dan ook de volgende stap om te concurreren. “Na de overname door Unilever kreeg ik via social media verschillende boze berichten op mijn bord. Dat we met een multinational in zee gingen, was volgens sommigen not done. Ik heb niet lang over de overname na hoeven denken. Ik heb vanaf het begin mijn ambitie duidelijk gemaakt, om de grootste slager ter wereld te worden.”

Like and share

Met 49.700 volgers op Instagram en 79.476 vind-ik-leuks op Facebook, hebben ze hun socialemediakanalen goed op orde. Een van hun meest succesvolle campagnes was met de slogan ‘bedrieg je partner minstens eenmaal per week’. Hiermee wilden ze consumenten stimuleren om één keer per week vlees te vervangen door de producten van De Vegetarische Slager, zonder medeweten van hun eega. “Op deze manier willen we dat mensen elkaar voor de gek houden met onze producten. Het zit namelijk bij veel mensen tussen de oren dat zij vleesvervangers niet lekker vinden. Ook op persconferenties en bijeenkomsten hielden we journalisten, slagers en andere aanwezigen op deze manier voor de gek. Gewoon om te kijken of ze opmerken dat het geen vlees is. En dat is vaker niet zo dan wel.”

Those Vegan Cowboys

Inmiddels is Korteweg zoals gezegd alleen nog maar het uithangbord van de Vegetarische Slager. De overname door Unilever gaf hem de ruimte om zich te focussen op zijn volgende diervriendelijke onderneming: Those Vegan Cowboys. Hierbij richt hij zich op het produceren van ‘melk en kaas’ op een dier- en milieuvriendelijke manier: volledig vegan, weinig water- en landverbruik en een verminderde CO2-uitstoot, zónder in te leveren op smaak.

Benieuwd naar het marketingverhaal van andere impactondernemers? Lees ook: Seepje: schoonheid als kernwaarde voor marketing. Of bestel het boek ‘LiEF – Succesvol ondernemen voor een betere wereld’.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Auteur: Mauran Verniers

Na het afronden van haar bachelor Journalistiek, besloot de Gentse Mauran om te verhuizen naar Amsterdam. Met haar ervaring als PR consultant en haar passie voor schrijven en social media, is ze inmiddels helemaal thuis in het vak contentmarketing. Daarnaast koestert ze ook een grote liefde voor fashion en lifestyle.

  • Mauran Verniers

LEES OOK DEZE OPINIES

Energietransitie

Axel Posthumus (Windunie): “Ik geloof in de coöperatieve vorm”

Axel Posthumus (58) onderging een persoonlijke transitie en doorliep vervolgens met zijn voltallige personeel bij Windunie eenzelfde traject. Nu zijn beide in een nieuwe balans en werpt oud-commando Posthumus zich

Non-profitorganisatie vs. marketingstrategie: hoe zit dat? Deel 1: Plastic Soup Foundation

De plaatjes met schildpadden die verstrengeld zitten in stukken plastic: we kennen ze inmiddels allemaal wel. Maar deze beelden geven nog niet eens een fractie weer van de plastic problematiek
Harm van Ballegooy (Zorgoppas)

Harm van Ballegooy (Zorgoppas): “Juist ouders met zorgbehoevende kinderen hebben behoefte aan tijd voor zichzelf”

Als ouder heb je weinig tijd voor jezelf of voor elkaar. Maar af en toe heb je die vrije tijd wel even nodig. Dat geldt voor alle ouders, maar zéker