De online verpakkingsvrije supermarkt Pieter Pot verkoopt weckpotten gevuld met koekjes, pasta en chips. Hoe maak je dit concept speels, sexy en vooral: niet activistisch? Medeoprichter Jouri Schoemaker legt het uit.
Het ondernemersverhaal van Jouri Schoemaker begon toen hij samen met twee compagnons een techbedrijf startte. Maar hij miste de drive. Hij wilde een grotere organisatie opzetten die een positieve impact maakt. “Ik ben gaan brainstormen: waar zit het gat in de markt op het gebied van duurzaamheid?”, vertelt Schoemaker in het boek ‘LiEF – Succesvol ondernemen voor een betere wereld’. Al snel kwam hij uit bij het toegankelijker maken van verpakkingsvrij winkelen. Het concept bestaat al enige tijd, maar volgens Schoemaker is het originele idee niet toegankelijk voor de consument: niemand wil namelijk zijn eigen herbruikbare verpakkingen meenemen naar de winkel. Al helemaal niet als ze daar een meerprijs voor moeten betalen.
Geen eco-warriors
Schoemaker en compagnon Martijn Bijmolt bekeken het vanuit hun eigen leefwereld. “In ons persoonlijk leven zijn wij ook geen eco-warriors. Maar dat zouden we wel zijn als de duurzame keuze net zo makkelijk en sexy was als het alternatief. Dat proberen we met Pieter Pot te bereiken. Eigenlijk zijn wij dus de belichaming van onze doelgroep”, vertelt Schoemaker in LiEF. Iedereen kan op zijn eigen manier een steentje bijdragen als het gaat om duurzaamheid. Voor Schoemaker is dat via zijn passie en talent voor ondernemen. Hiermee wil hij andere mensen aanmoedigen om duurzaam te consumeren door het concept ‘verpakkingsvrije boodschappen’ toegankelijker te maken.
De grens oversteken
Omdat Pieter Pot geen one-stop-shop is, wil het bedrijf uiteindelijk hun producten in de grotere supermarkten gaan aanbieden. “Als je dan voor het Pieter Pot-merk havermoutkoekjes kiest, weet je dat je kiest voor verpakkingsvrij, circulair en een goede prijs-kwaliteitsverhouding.” Naast een plekje in de schappen van Albert Heijn, wil Pieter Pot de grens oversteken. Zo willen Schoemaker en Bijmolt de Belgische markt veroveren. Snel opschalen maakt deel uit van hun visie om impact te maken. Op die manier kunnen ze zoveel mogelijk mensen kennis laten maken met hun concept.
De meerwaarde van pr
Volgens Schoemaker is niet alleen hun impactmissie onderscheidend, ze zetten ook stevig in op de commerciële kant van het verhaal. ‘Speels’, ‘sexy’ en ‘totaal niet activistisch’ zijn de kernbegrippen van hun branding. Daarnaast zijn ze ook volledig transparant in hun communicatie. “Niks is geheim bij Pieter Pot. Ik geloof daarbij heilig in de meerwaarde van goede pr. Ik vind het leuk om goed contact te onderhouden met journalisten en ze tegen elkaar uit te spelen als we nieuwe weetjes hebben.” De stagiaires bij Pieter Pot bepalen echter de socialmediastrategie. En die blijkt te werken: in no-time hadden ze tienduizend volgers. Ze zetten in op kleurrijke en speelse plaatjes waarmee ze weetjes delen of vertellen hoe ze precies te werk gaan.
De stagiaires slaan echter niet altijd de spijker op z’n kop, maar daar gaan ze bij Pieter Pot op een luisterrijke manier mee om. “Elke week hebben we een meeting waarin mensen hun fouten presenteren, zodat iedereen ervan kan leren. Veel bedrijven besturen vanuit controle en angst. Wij willen onze mensen juist loslaten en verantwoordelijkheid geven.”
Benieuwd naar de andere ondernemersverhalen uit het LiEF-boek? Bekijk hier de verhalen die we eerder hebben geplaatst over o.a. De Vegetarische Slager en Seepje, of bestel het boek.