Skip to content

De kunst van duurzame bedrijfsmodellen

Geen artikel meer missen?

Meld je aan voor onze updates en ontvang iedere week de laatste artikelen via e-mail. Meld je aan

Met jarenlange ervaring binnen de grote corporate Grolsch, naar Red Bull in de scale-up fase tot het opzetten van start-up Blue4Green met compagnon Erik Staijen: Daan Sistermans heeft van ieder potje kunnen proeven. Inmiddels heeft hij dat allemaal achter zich gelaten, maar met alle opgedane kennis en know-how helpt hij bedrijven nu met het neerzetten van hun businessmodel. De focus ligt daarbij op marketing en duurzaamheid. “Soms moet je afwijken van de theorie om iets moois neer te zetten.”

Vanwaar komt jouw focus op duurzame bedrijfsmodellen?

“Mijn interesse voor duurzaamheid begon al toen ik bij corporates als Grolsch en Red Bull werkte, maar het kwam pas echt tot uiting toen ik met Blue4Green een Lab-on-a-Chip nanotechnology (een wegwerpchip waarmee dierenartsen binnen twee minuten met elektrolytenanalyse de calcium- en magnesiumwaarden in het bloed van de dieren kunnen meten, red.) start-up begon. Daar zag ik hoe triest het gesteld was met de biodiversiteit en het grote gevaar van zoönose (een infectieziekte die van dier op mens kan overgaan, red.) waar we nu met COVID de gevolgen van zien. Een belangrijk uitgangspunt voor mij is dat we als mens zijn verbonden met de natuur. Alles past in elkaar. Op bedrijfsniveau moet je daar een connectie mee zoeken, want zo inspireer je medewerkers en stakeholders om mee te schrijven aan het duurzaamheidsverhaal.”

“Alles kan theoretisch nog zo mooi beschreven zijn, op een bepaald moment ontdek je zelf hoe je mensen en teams het best kunt inspireren. Dat gevoel heeft mij richting duurzaamheid gedreven. Nu speelt ook de noodzaak, omdat we onze planeet aan het verbranden zijn. Een planeet B is er niet. We moeten herstellen wat we kapot gemaakt hebben. Toch baseert mijn drive zich meer op het principe dan op de noodzaak.”

Als je nu niet duurzaam bent, doe je niet mee in de huidige verbonden wereld.

Hoe heb je het marketingvak zien veranderen in de loop der jaren?

“Een aanzienlijke verandering binnen marketing is de technologie. Tegenwoordig maakt die technologie veel mogelijk. Daardoor ontstaan er nu bijvoorbeeld heel wat platformbedrijven, zoals Uber, Amazon en Facebook. Daarnaast verandert alles razendsnel. De enige constante die we nu nog hebben, is die verandering. De grote vraag is hoe je flexibel genoeg blijft om op al die verandering in te spelen. Dat kun je doen door je op waarden te focussen in plaats van op regels. Ik zeg altijd: values no rules. Wanneer je mensen weten voor welke waarden het bedrijf staat, hebben ze niet zoveel regels nodig. Dan geef je ze ook de vrijheid om heel snel in te spelen op die constante verandering. Die waarden hebben op hun beurt weer invloed op je merk, cultuur, mensen én klanten. Door onze verbondenheid met de natuur kom je vaak uit op waarden die gelinkt zijn aan duurzaamheid.”

“Het internet en de beschikbare data maken alles zichtbaar en controleerbaar; wie je bent en wat je doet. Vroeger kon je een advertentie plaatsen en iedereen geloofde het, want het was moeilijk te controleren. In dit digitale tijdperk zijn duurzaamheid en oprechtheid van je merk steeds zichtbaarder. Daardoor zijn beide aspecten ook belangrijker geworden, los van de inspiratie die het jou, je stakeholders en medewerkers geeft. Als je nu niet duurzaam bent, doe je niet mee in de huidige verbonden wereld. Niet alleen B2C-klanten hechten daar meer belang aan, ook binnen de B2B-sector beginnen duurzame bedrijfsmodellen en merkidentiteit een steeds belangrijkere rol te spelen. Daar draait het niet om een merktruitje van negentig euro, maar om een deal van een paar miljoen. Daarom worden oprechte doelstellingen en waarden – en daarmee ook duurzaamheidsmarketing – steeds waardevoller.”

Een kunstwerk van Willem Boronski (Willem Boronski is de alias van Daan Sistermans)

Wat denk jij van bedrijven die aan greenwashing doen?

“Zoals reeds gezegd: je kunt eigenlijk niks meer verstoppen. Consumenten voelen en zien precies wat je doet, want we googelen alles van tevoren. Iedereen is beter geïnformeerd. Dat uit zich bijvoorbeeld bij de huisarts: de patiënt weet de arts precies te vertellen wat hem of haar mankeert. Zo werkt het tegenwoordig ook in het bedrijfsleven. Daarom moet je eerlijk zijn over wat je doet. Daarbij spreek je mensen ook simpelweg aan met een duurzaamheid. Zowel de consument, de klanten, je partners als medewerkers zelf. Mensen willen dat het plaatje klopt en daarom moet je het breder bekijken: Wie ben ik? Wat is het idee achter mijn product? Wie zijn die mensen? Daar komt het employer brand van een organisatie heel erg naar boven.”

Wat is het belangrijkste dat je hebt geleerd met betrekking tot duurzame bedrijfsmodellen?

“Voor de kunst van het zakendoen moet je een flexibele mindset hebben. Alleen dan kun je uit alle veranderingen nieuwe kansen creëren. Ook als het gaat over het aanpassen van je businessmodel moet je open minded zijn. Er zijn tegenwoordig zoveel variabelen waar je rekening mee moet houden waardoor je het met rationele theorieën alleen niet meer redt. Je moet ook een beroep op je creativiteit doen. Als je accepteert dat alles verandert en een open mind hanteert, wordt ondernemen in turbulente tijden meer een kunst dan een wetenschap. Dat neem ik zelf vrij letterlijk. Ik ben namelijk bezig aan een parttime opleiding aan de kunstacademie in Utrecht. Schilderen houdt mijn kop namelijk fris: je activeert andere hersencellen om te proberen combinaties te maken die nog niemand heeft gemaakt. Die gedachtegang trek ik door in het ondernemen: denk out-of-the-box en je zal gegarandeerd iets moois creëren.”

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Auteur: Mauran Verniers

Na het afronden van haar bachelor Journalistiek, besloot de Gentse Mauran om te verhuizen naar Amsterdam. Met haar ervaring als PR consultant en haar passie voor schrijven en social media, is ze inmiddels helemaal thuis in het vak contentmarketing. Daarnaast koestert ze ook een grote liefde voor fashion en lifestyle.

  • Mauran Verniers

LEES OOK DEZE OPINIES

‘Na 300 Rondjes koken is het tijd voor de next step’

Een start-up heeft behoefte aan naamsbekendheid bij de doelgroep, ook als het om een sociaal bedrijf gaat zonder winstoogmerk. Hoe doet Charlotte de Smeth Gerner dat met haar Rondje Koken? 

‘We rekenen de precieze milieu-impact per kledingstuk uit’

De kledingindustrie staat niet bekend om haar transparantie en duurzame imago. Gelukkig zijn er steeds meer ondernemers die de noodzaak van vergroening en socialer ondernemen inzien. Vincenzo Fornoni timmert met

Hoe relevant is jouw content? Leer van deze acht best practices

Misschien zet jij, net als veel andere B2B-bedrijven, momenteel flink in op contentmarketing. Je investeert in contentproductie en bent actief op social media als LinkedIn, met als doel zichtbaarder te worden voor jouw doelgroep. Doordat velen massaal content delen (en dumpen) lopen tijdlijnen van jouw prospect vol en is opvallen zo makkelijk nog niet. Wanneer content écht relevant is, kan het de eerste stap zijn richting persoonlijke relaties én nieuwe klanten. Hoe je dit voor elkaar krijgt vertel ik graag aan de hand van acht tips.