Skip to content

Contentplatform The Meridian: geo-ICT krijgt sexy look

Geen artikel meer missen?

Meld je aan voor onze updates en ontvang iedere week de laatste artikelen via e-mail. Meld je aan

Binnen de GIS-wereld (GIS staat voor Geografische Informatiesystemen) was Geodan het eerste bedrijf dat een contentplatform introduceerde. En wat voor één: The Meridian is een lust voor het oog. En ook inhoudelijk zijn de artikelen in topvorm. Tatiana van den Bosch, communicatieadviseur bij Geodan vertelt over de aantrekkingskracht van het contentplatform, ook op potentiële medewerkers.

Geodan is gespecialiseerd in het combineren van locatiedata met innovatieve technologie, ook wel ‘location intelligence’. Zo ontwikkelen ze slimme tools voor routeoptimalisatie, technologie om een woonwijk tijdens de ontwikkelingsfase te ervaren of ze kunnen een antwoord geven op de vraag ‘wat is de beste plek voor een snelweg’ of ‘waar kun je het beste met je bedrijf zitten’. “In de geo-ICT-wereld zijn we daarmee heel bekend. Maar daarbuiten viel die bekendheid nog tegen. Met The Meridian wilden we de focus leggen op andere doelgroepen: de zakelijke markt en overheden. Bovendien was Geodan gewend van binnen naar buiten te communiceren; ook dat wilden we veranderen. We stonden daarbij voor twee uitdagingen: een merkpositionering ontwikkelen die aansluit bij de doelgroep en aantrekkelijke deelbare content produceren.”

Contentplatform Geodan

Nieuwsgierig

De eerste stap die Geodan nam was het opstellen van een meerjarige contentstrategie. Dat begon met een analyse van de eigen identiteit. “Wie zijn we eigenlijk? En wat voor type content past daarbij? We zijn allemaal ongelooflijk nieuwsgierige en vindingrijke mensen: altijd op zoek naar antwoorden op vragen. Het contentplatform moest daarbij passen en die nieuwsgierigheid ook uitstralen. Bovendien wilden we een journalistiek onafhankelijk contentplatform neerzetten, waarin Geodan zelf niet genoemd wordt. Sterker nog: we laten ook concurrenten aan het woord. Als ze maar expert zijn in hun vakgebied.” 

Contentplatform

Met Zandbeek, specialist in contentmarketing, zijn de ideeën doorvertaald in The Meridian, dat een frisse mix biedt van diepgaande en toegankelijker artikelen, video’s, gif’jes, fotografie, interactieve kaarten en infographics, allen gevat in een stemmige, haast duistere vormgeving. “The Meridian moest er wel gelikt uitzien: het is onze trots en vanuit communicatie leggen we er de focus op. Als iets mooi is, wordt het eerder gelezen. De content moet aantrekkelijk zijn, ook voor mensen die niet zijn ingevoerd in location intelligence.”

Voor het toespitsen van de content op verschillende doelgroepen werden vier persona’s opgezet. Elke Meridian gaat uit van één persona. Het beeldgebruik, de lengte van de artikelen en de verspreiding worden daarop aangepast. “Een editie voor organisaties als overheden, Rijkswaterstaat en ProRail bevat artikelen met wat meer diepgang. Voor de logistiek schrijven we wat toegankelijkere stukken en gebeurt veel van de distributie via LinkedIn.” 

Gerichte distributiestrategie via contentplatform

Samen met Zandbeek zette Geodan ook een distributiestrategie op, die zij specifiek toespitsten op de persona. Bij de lancering van de eerste editie ging een persbericht uit, dat onder meer Emerce en Computable haalde. Bovendien wordt ieder artikel ook afzonderlijk gedistribueerd. Zo kwam een artikel over de beste plek om te wonen ook in de pers in de omgeving Nijmegen, waar Lent tot winnaar was gekozen. “The Meridian is een belangrijke aanjager voor onze corporate website. We zijn blij te merken dat de gemiddelde sessieduur hoog is, bezoekers meerdere pagina’s bezoeken en dat zeker tien procent terugkeert naar de site.” Na de eerste twee issues (The Critical Infrastructure Issue en The Smart Society Issue) verschijnt in het najaar issue drie, die ingaat op de energietransitie. 

“Het contentplatform betekent veel voor onze wervingscommunicatie.”

De reacties op The Meridian zijn positief, zowel van bestaande als nieuwe klanten, maar opvallend genoeg ook van nieuwe, potentiële medewerkers. “Het contentplatform betekent veel voor onze wervingscommunicatie. Het laat zien dat je een professioneel bedrijf bent. Het fraaie uiterlijk en de toegankelijke tekst dragen daaraan zeker bij.” 

The Meridian sleepte maar liefst vijf nominaties in de wacht bij de prestigieuze Content Marketing Awards (CMA) in de Verenigde Staten. Lees hier meer. 

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Auteur: Katrien Baarendse

  • Katrien Baarendse
Katrien Baarendse

LEES OOK DEZE OPINIES

Double Stitch: eindelijk tijd, rust en budget voor marketing

Double Stitch is met vier man personeel een klein bedrijf dat grote namen als DoubleTree by Hilton, Mövenpick Hotels & Resorts en het Muziekgebouw aan ’t IJ voorziet van bedrijfskleding.

Diks Verzekeringen zet vol in op linkbuilding

Diks.nl is een online vergelijkingsplatform voor verzekeringen. Op 22-jarige leeftijd begon Marc Diks in het bedrijf te werken dat zijn vader vanuit huis was gestart. Inmiddels is hij zelf mede-eigenaar,

Drie vragen aan… Mike Maduro van Freggies

Mike Maduro speelde jarenlang professioneel American Football bij de Wildcats in Maastricht. Als voormalig topsporter weet hij als geen ander hoe belangrijk gezonde voeding is. Toen er een einde kwam