Dit jaar lanceerde SIRE de campagne #DOESLIEF om Nederlanders bewust te maken van (on)bewust asociaal gedrag, zoals bumperkleven of caissière Myriam negeren in de supermarkt. Het is niet alleen een poging om Nederland wat liever te maken; maar een mooi voorbeeld van succesvolle storytelling. Middels herkenbare situaties schetst SIRE een probleem en houdt ons een spiegel voor. Maar wat houdt dit ‘verhalen vertellen’ precies in?
Een goed product op de markt brengen, is geen garantie voor succes meer. Een sterk verhaal communiceren is bijna net zo belangrijk, of misschien zelfs belangrijker. De consument wil zich kunnen identificeren met het merk en wil met het kopen van dit merk achter het statement kunnen staan dat het bedrijf uitdraagt. Met storytelling kun jij een krachtig merkverhaal neerzetten dat tot de verbeelding van jouw klant spreekt, zoals bij de #DOESLIEF-campagne. Dit verhaal vormt vervolgens de fundering voor de algehele contentmarketingaanpak.
Sterke verhalen met storytelling
Neem bijvoorbeeld Mister Kitchen, een onafhankelijk voedingsmerk en in eigen woorden een ‘masculinair driemanschap van receptmakers en avonturiers’ dat anderhalf jaar lang heeft geëxperimenteerd met het palmolievrij maken van hun zeven pindakaassmaken. Op deze manier wil het bedrijf de verwoesting van oerwoud en biodiversiteit tegengaan. Ze weten dat ze maar een kleine speler zijn binnen de algehele palmolieproductie, maar het is voor hen belangrijker een standpunt in te nemen, hun verhaal te vertellen en het goede voorbeeld te geven dan voor de grote winst te gaan.
Maar als zo’n mooi verhaal niet goed wordt doorgevoerd in de marketing en communicatie, kan het effect averechts uitpakken. Frisdrankmerk Bionade kan hierover meepraten. Zij zagen de verkoop van hun drankje van tweehonderd miljoen in 2007 teruglopen naar zestig miljoen in 2011. Dit gebeurde nadat de Duitse Dr. Oetker via dochteronderneming Radeberger de meerderheid van het bedrijf had overgenomen. Opeens lagen de drankjes niet meer alleen in de biologische winkel, maar ook bij de McDonalds in het schap, waren de duurzame glazen flesjes ingewisseld voor een plastic variant én ging de prijs omhoog. De deuk in het imago en de verkoopcijfers van deze hippe frisdrank werd veroorzaakt doordat het verhaal van het product niet langer bij de wensen van de consument paste.
Waar je op moet letten
Jouw merk kan dus vallen of staan bij het verhaal dat je vertelt. Het is zaak om de consument aan jouw merk binden door een duidelijk merkverhaal en diepgaande content te delen. Maar hoe je dat?
Tip 1: Het merkverhaal draait niet zo zeer om het merk, product of dienst dat je wilt aanprijzen, maar om jouw specifieke verhaal. Waarom bestaat jouw bedrijf of dienst? Wat is de ontstaansgeschiedenis/founding story? Misschien zat je ’s nachts in een vliegtuig en viel het je op dat de aarde zo extreem verlicht is. Misschien droomde je wel over dimbare straatverlichting en ging je dat vervolgens enkele jaren later maken. Een beetje zoals de CEO van Tvilight. Houd jouw verhaal relatief simpel en verpak de (commerciële) boodschap in een aangrijpend verhaal dat emotie oproept.
Tip 2: Maak niet de fout om in het verhaal je eigen organisatie centraal te stellen. De protagonist, of hoofdfiguur, moet je klant zijn. Laat de klantreis zien vanuit de ogen van de klant en treed zelf op als mentor in dit verhaal. Karate Kid was immers nooit een populaire kinderfilm geworden als de ‘wax on, wax off’-man de hoofdrol had gehad.
Tip 3: Kies het medium dat bij jouw boodschap past. Animaties en video’s zijn een creatieve, krachtige manier om jouw boodschap te brengen, maar als jouw boodschap draait om hoe traditioneel jouw bedrijf is, kun je misschien beter aan een ‘ouderwets’ artikel, blog of zelfs een boek denken. Ook steeds populairder wordt de podcast, het medium bij uitstek om een verhaal over te brengen.
Lang verhaal kort
Het is niet altijd even makkelijk om het verhaal van jouw bedrijf te vertalen naar een pakkend relaas. Soms is er wat geluk of toeval voor nodig, maar vaker is er simpelweg veel creativiteit voor nodig om de vertaalslag te maken van droge informatie en feiten naar een treffend verhaal dat jouw doelgroep zal aanspreken. Neem gerust contact met ons op als je meer wil weten over storytelling.