Skip to content

Hoe zet je een perslobby in?

Je benadert de media voor meer zichtbaarheid, naamsbekendheid of thought leadership met een persbericht. Maar hoe zet je een perslobby in?
Perslobby

Je wilt als organisatie meer zichtbaarheid creëren, je naamsbekendheid verhogen of thought leader worden op een bepaald thema. Om dit te bereiken heb je besloten om de media op te zoeken. Je hebt een persbericht geschreven op basis van een onderzoek, op basis van een ontwikkeling in de markt of op basis van officiële aankondigingen vanuit de organisatie. De visuals staan klaar om het bericht extra duiding te geven. Maar dan? Hoe pak je de perslobby aan?

Na het definitief maken van je persbericht volgt de zogeheten perslobby, wat misschien wel het belangrijkste deel van het proces is. Nu je bij de lobby bent aangekomen heb je alles al gehad: je weet hoe je als organisatie over wilt komen, je weet wat het doel is van de communicatie en je weet wie de doelgroep is. Tot en met het schrijven van het persbericht heb je alles in eigen hand, hierna moeten andere partijen het op gaan pakken. Vinden zij het bericht ook zo interessant en nieuwswaardig als dat jij het vindt? Met een goede perslobby valt een hoop te winnen. Hier volgen drie stappen die wij inzetten voor een succesvolle perslobby.

Stap 1: Ken de media

De eerste stap is het maken van een medialijst. Kies daarbij voor media die passen bij je bericht. ‘Meer flexwerkers door soepelere wetgeving binnen zorgsector’ bied je niet aan bij vakmedia over robotica. De kans dat het wordt opgepakt is nihil en de journalist ziet dit als spam in plaats van interessante content. Zonde van je tijd dus. Middels een PR-tool stel je gemakkelijk de lijst samen van de media die je wil benaderen. Mocht je niet zo’n tool hebben, dan kun je altijd onderzoek doen via Google. De contactgegevens van het medium zijn vaak online te vinden.

Stap 2: Ken de journalist

Ga je vaker PR bedrijven? Vermoei een journalist dan niet met een bericht buiten zijn/haar expertisegebied. Een goede relatie met de journalist is van groot belang. Het is zonde als je bericht niet meegenomen wordt, enkel en alleen omdat jouw naam erboven staat. Door het juiste bericht aan de juiste journalist aan te bieden kom je professioneler over.

“Door direct in contact te komen met de journalist en je verhaal te doen, kiezen ze sneller voor jou. Uiteraard kan dit niet zonder interessant verhaal”

Beeld je ook eens in dat jij de journalist bent. Waar schrijven ze over? Welke aanknopingspunten zijn er om het verhaal zo te brengen dat het interessant is voor de journalist om erover te schrijven? Bij het kiezen van je onderzoeksonderwerp kun je de journalist die je wilt benaderen ook al in je achterhoofd houden.

Stap 3: Bellen boven mailen tijdens een perslobby

De medialijst nabellen doe je sowieso, maar pak die telefoon en ‘verkoop’ je verhaal aan de journalist. De mailbox van de journalist staat bomvol met persberichten die worden aangeboden. Door direct in contact te komen met de journalist en je verhaal te doen, kiezen ze sneller voor jou. Uiteraard kan dit niet zonder interessant verhaal.

Bij het bepalen van je doelgroep weet je ook direct welk medium je het liefst wil bereiken. Wanneer dit een landelijk medium is, kun je het bericht, mits het exclusief is, ‘onder embargo’ bij het medium neerleggen. Happen ze en willen ze het enkele dagen later plaatsen? Dan is dat het moment om ‘breed’ uit te gaan met je bericht en de overige media te benaderen.

Wil een medium jouw bericht plaatsen? Vergeet dan niet iedereen in te lichten dat je met jouw bedrijf in de krant komt! Gebruik de socials van jouw organisatie en vraag collega’s om het op persoonlijke titel te verspreiden.

Probeer het uit en kom met jouw organisatie in de media! Wees vrij om contact met ons op te nemen als je hier hulp bij nodig hebt.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Auteur: Bram Zeldenrijk

Bram Zeldenrijk werkt als Business Development Manager bij Mediatic. Hij heeft een bedrijfskundige achtergrond, met een masteropleiding richting IT en innovatie aan de VU.

LEES OOK DEZE ARTIKELEN

Belgische schoonheidszussen publiceren ‘Mooi ouder worden’-boek 

Pascale en Nancy Anthone, twee zussen die samen de anti-aging praktijk Cosmedics runnen, hebben een boek geschreven over mooi ouder worden. ‘Mooi ouder worden’ gaat over het levens- & verouderingsproces,

Duurzame bedrijven sponsoren stunt groene goochelaar 

Illusionist Bart Uriot heeft zichzelf afgelopen zaterdag onder grote publieke belangstelling weggetoverd om aandacht te vragen voor de energietransitie. Op de Amsterdamse Torensluisbrug verdween hij van het ene op het

Branding a Better World wordt onderdeel van Whello

Branding a better World wordt onderdeel van online marketingbureau Whello. Het brandingbureau helpt duurzame merken groter worden en grote merken duurzaam worden. Whello laat mooie merken al jaren groeien via