Skip to content

Mediaplatforms voor medici: “Samenwerking is van cruciaal belang”

Mediaplatforms

Toen Arjaan Everts uitgeverij BPM Medica overnam, was zijn eerste doel om de medische bladen, die toen alleen nog in folio verschenen, ook online te zetten in de vorm van mediaplatforms. Elk tijdschrift heeft inmiddels een bijbehorende website. Maar het opzetten van een succesvol medisch tijdschrift, folio of online, heeft wel wat voeten in de aarde.

Geen tijdschriften, maar lijfbladen 

BPM Medica geeft al tien jaar medische bladen uit, waarvan de grootste titel Medische Oncologie is. “Onze bladen zijn voor en in samenwerkingen met medische specialisten opgesteld. De redactie bestaat uit dokters en professionals uit de sector. Zij bepalen de invulling van het tijdschrift. Het is deze nauwe samenwerking met professionals, en waar mogelijk de beroepsverenigingen, die het mogelijk maakt om onderwerpen aan te snijden die resoneren bij de beroepsgroep. Zo gaan de verschillende specialismen het minder als ‘nog een’ tijdschrift beschouwen en meer als hun lijfblad”, aldus Arjaan Everts, directeur en eigenaar van BPM Medica. 

Mediaplatforms zorg

De farmaceutische industrie en ook de bladen van BPM Medica leunen sterk op advertenties. Maar aan deze advertenties zijn strenge regels verbonden. “De frequentie van de verschijning van de tijdschriften hangt samen met het advertentieaanbod. Hoe meer advertenties, hoe meer nummers. Maar de inhoud van de bladen mag onder geen beding beïnvloed worden door de farmaceutische industrie. Het moet dus niet zo zijn dat naast een artikel over diabetes een advertentie staat voor de nieuwste bloedglucosemeter. Daarbij houden we altijd een balans aan van maximaal dertig procent aan advertenties en minimaal zeventig procent inhoudelijk sterke content.” 

Digitaliseringsslag

Toen Everts vijf jaar geleden BPM Medica overnam, was het eerste verzoek dat hij kreeg om het tijdschrift Medische Oncologie ook online aan te bieden. “Wij hebben toen eerst de vormgeving van het blad aangepast, zodat deze ook online goed over zou komen en er één lijn is tussen de magazines en online mediaplatforms.” 

Qua content is er weinig veranderd. De foliostukken worden namelijk één-op-één op hun respectievelijke domein-platforms geplaatst. “In deze sector moet je onwijs veel aandacht besteden aan de kwaliteit van de content. Elk artikel moet up-to-date en volledig foutloos zijn en moet ook nog eens door de redactie worden gecheckt. Nieuwe content maken alleen om online uit te breiden, is moeilijk realiseerbaar.” Ook financieel niet. Want adverteerders betalen alleen voor online advertenties als dat in combinatie gaat met adverteren in de gedrukte nummers. “Het is dan ook belangrijk om adverteerders package deals aan te bieden waar folio advertenties altijd deel van uitmaken. Dat is de enige manier waarop je adverteerders kunt verzekeren van voldoende zichtbaarheid onder de lezers.”

“De papieren versie is daarbij als het ware een promotiemiddel van online.”

Mediaplatforms als aanvulling op folio

Everts krijgt nog regelmatig de vraag: Waarom doe je nog aan folio? Dat is toch niet van deze tijd? “De tijdschriften zijn noodzakelijk om adverteerders mee te krijgen en dragen ook bij aan de zichtbaarheid onder zorgprofessionals. De papieren versie is daarbij als het ware een promotiemiddel van online. Bovendien, blijkt uit lezersonderzoek ook dat lezers het fijn vinden om een gedrukt blad te ontvangen. De online mediaplatforms zijn hier een mooie aanvulling op, omdat ze lezers de kans bieden achteraf de artikelen online op te zoeken. De archief- en zoekfunctie zijn dan ook erg belangrijk op deze platforms.” 

Een ander voordeel van online is dat zeer specialistische onderwerpen binnen de gezondheidszorg ook een platform krijgen. “Nederland kent wel 35 specialistische medische domeinen. Via specifieke themanummers proberen wij zoveel mogelijk van deze domeinen te beslaan. Zo maken we voor Medische Oncologie zes à zeven themanummers over verschillende vormen van carcinomen. Maar een aantal van die domeinen, zoals Laboratoriumgeneeskunde, is zó niche dat het te duur wordt om daar een regulier blad voor uit te geven. Voor deze groep publiceren we daarom vier keer per jaar online en brengen we slechts één keer per jaar een folionummer uit. Want dat laatste blijft noodzakelijk om de adverteerder mee te krijgen.”

De volgende stap voor mediaplatforms

Nu de stap naar online voor alle bladen succesvol is verlopen, wordt er nagedacht over de volgende stap. “Aangezien medische professionals het altijd onwijs druk hebben, spelen we nu met het idee om de artikelen via audio te verspreiden. Misschien in de vorm van een podcast, zodat zij er bijvoorbeeld onderweg op weg naar werk naar kunnen luisteren.”

Lees hier meer over contentplatforms of BPM Medica?

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Auteur: Mandy Kraakman

Mandy kwam na het afronden van de master Taal en communicatie na enige omzwervingen in Azië en Amerika terecht in haar huidige functie als contentmarketeer en copywriter. Deze reislustige schrijfster heeft dan ook niet voor niets gekozen voor het specialisme Travel. Ook schrijft ze met even veel enthousiasme over Employer Branding en Contentmarketing.

LEES OOK DEZE ARTIKELEN

Belgische schoonheidszussen publiceren ‘Mooi ouder worden’-boek 

Pascale en Nancy Anthone, twee zussen die samen de anti-aging praktijk Cosmedics runnen, hebben een boek geschreven over mooi ouder worden. ‘Mooi ouder worden’ gaat over het levens- & verouderingsproces,

Duurzame bedrijven sponsoren stunt groene goochelaar

Illusionist Bart Uriot heeft zichzelf afgelopen zaterdag onder grote publieke belangstelling weggetoverd om aandacht te vragen voor de energietransitie. Op de Amsterdamse Torensluisbrug verdween hij van het ene op het

Branding a Better World wordt onderdeel van Whello

Branding a better World wordt onderdeel van online marketingbureau Whello. Het brandingbureau helpt duurzame merken groter worden en grote merken duurzaam worden. Whello laat mooie merken al jaren groeien via