Met een mooi interview genereer je aandacht in de media, maar een mooi interview vergt goede interviewtechnieken. Hieronder geven we je een aantal tips en trucs om jouw interviews naar een hoger level te helpen.
Op het eerste gezicht is het interview een gemakkelijk genre, maar in de praktijk zorgt het bij interviewer én geïnterviewde nog wel eens voor knikkende knieën. Voor de lezer is het interview echter een aangenaam genre en daarom een must om goed onder de knie te krijgen. Ook is een interview vaak een prettige afwisseling tussen de rest van je content.
1. Bereid je interview goed voor
We beginnen bij de basis: een goed begin is het halve werk. Als je je goed hebt voorbereid ga je zelfverzekerder je interview in. Verzamel genoeg informatie over degene die je gaat interviewen, zodat je van alle ins en outs op de hoogte bent. Genoeg voorkennis is namelijk essentieel om diepgang in je verhaal te krijgen. Lees bijvoorbeeld ook recente interviews met deze persoon. Zo weet je hoe hij of zij zich uit in de media, wat er al over het onderwerp geschreven is en kom je goed beslagen ten ijs. Om zeker te weten dat al jouw gespreksonderwerpen tijdens het gesprek aan bod komen, kun je een lijstje met onderwerpen of vragen maken.
Je kunt vooraf ook vast nadenken over het soort interview dat je kiest, bijvoorbeeld een nieuwsinterview (geïnterviewde geeft zijn visie op nieuws), een achtergrondinterview (lang en beschouwend) of een profilerend interview (nieuwsinterview gewijd aan een persoon in plaats van een zaak). Welke vorm je je interview geeft, bijvoorbeeld full quote, vraag-antwoord of een mengvorm, hangt af van welk doel je voor ogen hebt (bijvoorbeeld in de media) en wat past bij de rest van jouw content. Dit kun je eventueel ook na het interview nog beslissen. Denk ook goed na of je het interview telefonisch of face-to-face afneemt. Journalisten van deze tijd kiezen gemakshalve steeds vaker voor de telefoon, maar ondanks het gemak hiervan is dit niet altijd de beste keuze. Je kunt de persoon bijvoorbeeld niet observeren. Face-to-face interviewen biedt je de mogelijkheid om de sfeer van het gesprek en de lichaamshouding van de geïnterviewde te beschrijven. Dit levert meer diepgang op en brengt de geïnterviewde persoon in je verhaal tot leven.
2. Zwijgen en luisteren kan in je voordeel werken
Lange stiltes tijdens het interview zijn vaak een tikkie ongemakkelijk. Sterker nog: veel beginnende interviewers zijn als de dood voor die nét iets te lange stiltemomenten. Omarm die stilte! Luisteren is namelijk de felbegeerde sleutel tot succes als het om interviewen gaat. Hoe beter je luistert, hoe beter het interview wordt. Je kunt zo namelijk beter reageren op wat er gezegd wordt of eventueel doorvragen en je beperkt de geïnterviewde niet in eventuele toevoegingen. Daarnaast geeft het beide partijen ook de tijd om even te reflecteren. Grote kans dus dat die awkward silence je interview uiteindelijk ten goede komt.
3. Schrijven begint met denken
Met het interview achter de rug en het gesprek nog vers in je geheugen doe je er verstandig aan zo snel mogelijk in de pen te klimmen. Althans, daar gaat eerst wat denkwerk aan vooraf. Begin met het selecteren en ordenen van je materiaal. Bedenk hierbij goed wat je wilt vertellen en wat de lezer wil weten. Maak onderscheid tussen belangrijke en minder belangrijke informatie en zorg voor samenhang, zodat het verhaal makkelijk leest. Van de hak op de tak springen werkt verwarrend voor de lezer en is soms zelfs vermoeiend. Om dat te voorkomen kun je een tekstschema maken, waarin je deelonderwerpen en uitspraken in een logische volgorde zet. Maak het jezelf makkelijker en begin pas met schrijven als het verhaal helder is in je hoofd.