Vraag de gemiddelde Nederlander naar de term blockchain en voor het overgrote deel is dit nog steeds een nieuw begrip. Anderen kunnen nog opmerken dat het iets te maken heeft met de Bitcoin. Toch is blockchain-technologie een belangrijk agendapunt voor partijen als het Kadaster, ING en Microsoft. In dit eerste deel volgt een uitleg van de blockchain-technologie en maken we een begin met het samenbrengen van blockchain en (digitale) marketing.
In maart 2018 kwam het data-schandaal van Cambridge Analytica en Facebook naar buiten. De omgang van organisaties met (gevoelige) persoonlijke informatie, de enorme macht die partijen als Facebook en Google hebben en het gebruiken van data die een advertentie oplevert zijn vandaag de dag nog steeds onderwerp van gesprek. Het vertrouwen heeft een deuk opgelopen en de integriteit van techbedrijven is ver te zoeken.
Waardevolle communicatie
Volgens velen biedt blockchain-technologie een mogelijke uitkomst. Voordat we overgaan naar het uiteenzetten van de blockchain-technologie, doen we eerst een paar stappen terug. “Communicatie staat centraal in het menszijn en het bestaat uit het delen van informatie met elkaar,” stelt Badr Tazrouti, spreker en blockchain-specialist. “De komst van het internet maakte digitale communicatie mogelijk. Informatie uitwisselen is voor iedereen mogelijk, doordat je eindeloos kopieën van informatie kunt doorsturen. Hierdoor is communicatie met een groot bereik mogelijk. Maar er zijn ook objecten van waarde, zoals geld of een concertticket, waarvan je geen kopie wilt hebben. Maar op het internet weet je niet wat echt is of nep. Om dat op te lossen hebben wij derde partijen, zoals banken en overheidsinstellingen”.
“Misbruik is praktisch onmogelijk, want je ziet precies wat er onder de motorkap gebeurt”
Badr Tazrouti
De werking van blockchain-technologie
Blockchain-technologie, onder meer het grootboek van de Bitcoin, maakt het mogelijk om deze banken en overheidsinstellingen over te slaan. Zodoende kan men waarde versturen van A naar B, waarbij je andere deelnemers automatisch kunt vertrouwen, zonder dat je elkaar kent. Een derde partij als vertrouwenspersoon is in potentie niet meer nodig. Blockchain faciliteert waarde-uitwisselingen binnen een netwerk, zoals transacties met geld of data. Tazrouti: “Misbruik is praktisch onmogelijk, want je ziet precies wat er onder de motorkap gebeurt. De software is open source én verantwoordelijk voor het grootboek en de bijhorende mutaties. Hierdoor is de integriteit veel beter gewaarborgd. Het is niet voor niets dat Bitcoin al tien jaar bestaat en nog nooit is gehackt. En iedereen kan ook nog eens deelnemen aan het netwerk door te minen en transacties te valideren. Er is dus niets geheims aan.”
Nadelen van blockchain-technologie
De bekendste toepassingen met blockchain-technologie zijn cryptocurrencies, maar nog niet iedereen heeft deze technologische ontwikkeling omarmt. Er zijn nog veel vraagstukken rondom de koppeling van de nieuwe mogelijkheden met de bestaande wet- en regelgeving. Ook is er een tekort aan kwalitatieve en gespecialiseerde developers op dit gebied. Tevens is deze technologie vandaag de dag moeilijk schaalbaar te maken. “Facebook op de blockchain is nauwelijks mogelijk, want er vinden teveel gegevenstransacties per seconde plaats. Ethereum bijvoorbeeld verwerkt op het moment vijftien à twintig transacties per seconde. Visa maakt nog gebruik van een gesloten database en kan er theoretisch zo’n 50.000 per seconde doen. De transacties van anderhalf miljard mensen verwerken in een open blockchain is nog niet realistisch”, aldus Tazrouti.
Marketing
Facebook opereert in een ‘ego-systeem’. Met dank aan het netwerk-effect bouwen zij aan een groot aantal gebruikers, wat zich als een olievlek verspreidt. Op deze manier monopoliseren zij de markt. Data-transacties via de blockchain passen juist bij een ecosysteem. Tazrouti: “Blockchain-technologie maakt het mogelijk dat ieder individu en elke organisatie weet wat er met hun data gebeurt. Voor organisaties is dit potentieel heel aantrekkelijk voor het bedrijven van marketing. Facebook gaat zijn macht niet uit handen geven, maar er gaat een platform komen die zichtbaarheid gaat geven in eigen data door middel van blockchain-technologie. Organisaties krijgen daardoor inzicht in wie wat opent en welke acties het meeste opleveren, bijvoorbeeld aan zichtbaarheid en betrokkenheid.”