Naamsbekendheid of traffic naar je bedrijfswebsite genereren; wat je communicatiedoelstelling ook is, denk goed na wat je boodschap is en waar jouw doelgroep zich bevindt. Zijn de juiste mensen te bereiken door middel van vakmedia of ga je toch voor die talkshow en landelijke dagbladen die de klant graag ziet in ieder PR plan?
PR is een uitstekend middel om het verhaal achter jouw product, dienst, merk of bedrijf te vertellen. Wel moet er een zogenoemd “haakje” zijn. Je moet echt iets nieuws of unieks te melden hebben of er moet een actualiteit zijn waar jij als expert iets over te zeggen hebt. Je kunt natuurlijk ook nieuws máken. Door middel van een event, tijdelijke pop-upstore, persconferentie of een onderzoek. Maar het moet wel nieuwswaardig zijn en geen reclame. Zoals het woord al zegt free publicity is gratis, en gratis is reclame eigenlijk nooit. Gelukkig maar. Als het goed is, is je persbericht geen reclamefolder. Elke journalist prikt daar zo doorheen.
Via vakmedia bij je doelgroep
Naast de verpakking is de vraag relevant wie je wilt bereiken met je boodschap. Bij vakmedia zijn de lezers “vakidioten”. Met landelijke media bereik je een bredere, maar algemenere doelgroep. Wellicht ook een heleboel mensen die voor jou eigenlijk helemaal niet relevant zijn. Bij veel techbedrijven zijn de producten of diensten veel te geavanceerd voor de lezers van de landelijke media. De hiervoor geïnteresseerde en specialistische lezer (en eventuele koper) vind je bij de vakmedia. Ze lezen vast ook de Volkskrant maar je kunt voor het algemenere publiek geen jargon gebruiken en moet het doen met minder ingewikkelde terminologie en beperktere informatie. En hoe interessant berichten over cloudapplicaties en quantum-computers ook zijn, dat soort onderwerpen zijn niet zo makkelijk te vatten zijn in Jip-en-Janneke-taal. Bovendien zijn Henk en Ingrid ook minder geïnteresseerd in deze onderwerpen. Evenmin zijn zij de toekomstige kopers of gebruikers van jouw product.
Vakmedia leveren juiste thema’s
Specialistische vakmedia richten zich daarentegen op een afgebakend gebied en idem doelgroep. Vroeger werden vakbladen vervaardigd door beroepsverenigingen, inmiddels hebben de meeste vakbladen een professionele redactie. Ze publiceren graag over een nieuw thema of product, staan open voor input (zolang het uiteraard binnen hun kaders valt) en je kunt als PR-professional makkelijker een band met de betreffende journalisten opbouwen. De doelgroep is exact te targeten, er zijn immers vakbladen op elk gebied. Niet alleen op het vlak van mode, reizen of eten.
DWDD trekt andere doelgroep
Ook offline en online kun je specifieke doelgroepen bereiken op het gebied van landbouw, windenergie, bloemisterij, (elke specifieke) sport, financiën, accountancy, gezondheidszorg, overheid, fotografie, fietsmarkt, bakkers, automotive, telecom, ICT en marketing en PR zelf. Je hebt bovendien meer controle over je boodschap en reputatie. Zit je bij DWDD of Jinek en voor je het weet, wordt er niet gepraat over jouw product maar over jou als persoon. Bij landelijke media bereik je misschien méér mensen maar zijn dat ook de juiste mensen? Voordat je dus gaat bellen met de redactie van DWDD is het raadzaam eerst goed te kijken naar je content en (media-)doelgroep.